Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Γέροντος Βιταλίου . Ἐμπειρικές διδαχές γιά μοναχούς καί λαϊκούς (+18 Νοεμβρίου 1992)


Γέροντος Βιταλίου 1992
Εμπειρικές διδαχές γιά μοναχούς καί λαϊκούς

* «Πρέπει ο κάθε μοναχός, καί πιο πολύ εγώ πού ακόμα είμαι δόκιμος, να υπακούει με ταπείνωση έως θανάτου τόν γέροντά του. Εκτός από δύο περιπτώσεις - αν ο γέροντάς του πέσει σε αίρεση ή αν πέσει στήν σαρκική αμαρτία. Η σωτηρία για τον δόκιμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η υπακοή. ’Αν δεν κάνει υπακοή ας μην περιμένει γιά τον εαυτό του σωτηρία, αλλά να ετοιμάζεται γιά βάσανο».
*        «Το δικό μας θέλημα μόνο κακό μάς κάνει, ενώ η υπακοή μάς ανασταίνει», έλεγε ο πατήρ Βιτάλιος στα πνευματικά του παιδιά. «Σήμερα κανείς δεν έχει υπακοή», έλεγε καί προσπαθούσε να καλλιεργήσει αυτή την αρετή στα πνευματικά του παιδιά....
*        «Ο ταπεινός άνθρωπος είναι δυνατότερος καί από τούς πιο δυνατούς».
*        «Σ’ όλη την ζωή μας πρέπει να μαθαίνουμε την ταπείνωση», έλεγε ο πατήρ Βιτάλιος.
*        "Ένα απ’ τά πιο αγαπημένα του πατερικά χωρία ήταν αυτό: «Μόνο τότε θα μπορέσεις να Αποκτήσεις την γνήσια ταπείνωση, όταν καταλάβεις πώς είσαι γιά όλα Ανάξιος, ανάξιος γιά να έχεις καλό φαγητό, να φοράς καλά ρούχα, να έχεις σπίτι καλό καί μαλακό στρώμα, ανάξιος να σε τιμούν οι άνθρωποι καί να κάθεσαι στην πρώτη θέση και μόνο γιά ένα πράγμα θα θεωρείς άξιο τόν εαυτό σου – για κάθε δυστυχία». ’Έτσι ένιωθε ο πατήρ Βιτάλιος.

ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ LORD JESUS CHRIST 3. ΑΡΧ. ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

«Θεία Ψυχανάλυση». Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κανὼν Ἱκετήριος εἰς τὸν Ἰησοῦν Χριστόν

Ὁ Μέγας Παρακλητικὸς Κανὼν τῆς Παναγίας

Παρακλητικός Κανών Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου

Παρακλητικός Κανών Οσίου Αρσενίου - Βατοπαίδι Χαλκιδικής