Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ - 1. ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ


https://www.youtube.com/watch?v=-0ZkOCIxHtU&list=PLPFn7pUzoJMT9A4yjAxkKisA13DsLASGe
ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ - 1. ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
SIMONOS PETRA AGION OROS SIMONOPETRA

Ὁ νεαρός πού μοσχομύριζε σά δεντρολίβανο

π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος
Σε μια πόλη της Πελοποννήσου συναντήθηκα κάποτε με κάποιο χριστιανό περίπου τριανταδύο ετών, που μοσχομύριζε κάτι σαν δεντρολίβανο. Και η έκπληξίς μου μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, όταν άρχισε να μου μιλάει για την ευχή, για το "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με", διαπιστώνοντας ότι απ’ το στόμα του εξήρχετο η άρρητος ευωδία του Παναγίου Πνεύματος. Για το κομποσχοίνι και την ευχή τα είχε μάθει πριν από χρόνια στο Άγιον Όρος και από τότε την έλεγε ασταμάτητα μέρα νύχτα. Και πολλές φορές, χωρίς διακοπή, ακόμα και τις νύχτες. Η ευχή αναπληρούσε και τις φυσικές ανάγκες του ύπνου. Έτσι, σιγά σιγά, η προσευχή του Ιησού έγινε πνευματική και νοερά μέσα στην καρδιά του. Απολάμβανε το μεγαλείο της νοεράς προσευχής χωρίς να μπορεί να ερμηνεύσει το πώς λέγεται μέσα του ευχή, και μάλιστα από το μέρος της καρδιάς του με πολλή γλυκύτητα, και χωρίς αυτός να τη λέγει συνειδητά, είτε προφορικά, είτε με τον ενδιάθετο λόγο. Αυτό είναι το μεγαλείο της πνευματικής προσευχής ή, ειδικότερα, της νοεράς λεγομένης προσευχής.
Κάποτε, σε μια τέτοια κατάσταση τόσο πολύ αλλοιώθηκε απ’ τη χάρη του Θεού ώστε ανοίγω εισαγωγικά και λέγει: 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

.Ο μοναχικός βίος δεν περιορίζεται στην άσκηση, την προσευχή και τον πνευματικό αγώνα αλλά έχει και πολλές ώρες δουλειάς σε διακονήματα και εργασίες του μοναστηριού...

Ενα ελαχιστο δειγμα απο αυτη την εργασια παρουσιαζουμε σημερα, με φωτογραφιες που βρηκαμε.



Οπως θα παρατηρησετε, οι δουλειες που κανουν οι μοναχοι ειναι κυριως χειρονακτικες στην υπαιθρο, οπως μαζεμα ελιων, ενω δεν λειπουν και οι πιο "εξειδικευμενες", οπως η μεταλλουργια και η ξυλουργικη: οι γνωσεις που απεκτησαν οι μοναχοι πριν απαρνηθουν τα εγκοσμια, χρησιμευουν σ' αυτους και σε ολο το Μοναστηρι κι ετσι δεν πανε χαμενες. Ακομα και επιστημονες βρισκονται στο Περιβολι της Παναγιας, προσφεροντας εργο στους συνανθρωπους τους.

ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ LORD JESUS CHRIST 3. ΑΡΧ. ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

«Θεία Ψυχανάλυση». Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κανὼν Ἱκετήριος εἰς τὸν Ἰησοῦν Χριστόν

Ὁ Μέγας Παρακλητικὸς Κανὼν τῆς Παναγίας

Παρακλητικός Κανών Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου

Παρακλητικός Κανών Οσίου Αρσενίου - Βατοπαίδι Χαλκιδικής