Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών



Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών, όπου ο συγγραφέας του κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου παραθέτει την ιστορία και το έργο της Μονής, με τα απαραίτητα παραστατικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών ιδρύθηκε το έτος 1950, ως γυναικεία λειτούργησε όμως ως ανδρώα μέχρι τα τέλη Μαΐου του 1986, οπότε αναχώρησε η μοναστική αδελφότητα (Αρχιμανδρίτες-Μοναχοί: Μάξιμος Κυρίτσης και Αθηναγόρας Καραμαντζάνης) προς τη Μονή Οσίου Διονυσίου στον Όλυμπο, όπου σήμερα ο πρώτος είναι Ηγούμενος της Μονής και ο δεύτερος Πνευματικός της.
Το αρχείο της Μονής καταστράφηκε και από το κτιριακό της συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της, ενώ στη θέση των κελιών, των ξενώνων και του ακάλυπτου χώρου ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπής ναός της Αγ. Παρασκευής για την ομώνυμη ενορία που ιδρύθηκε το 1995.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, με την ευλογία του Μητροπολίτου μας κ. Ιωήλ, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου την προσπάθεια αναζήτησης του αρχειακού υλικού και ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων για την ίδρυση και τη λειτουργία της Μονής. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε πριν από δύο μήνες περίπου με την παρουσίαση του βιβλίου από τον Μητροπολίτη μας , ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο Ναό των Γιαννιτσών.
Μέσα από τις σελίδες του παρακολουθούμε τι προηγήθηκε της ιδρύσεως της Μονής, το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, τις διαδικασίες διαμόρφωσης και ανέγερσης των λειτουργικών της χώρων, την εγκατάσταση των Μοναχών και την εξελικτική τους πορεία, το πνευματικό και κοινωνικό της έργο που ομολογουμένως υπήρξε πολύπλευρο και σημαντικό.
Ιδιοκτησιακά, το οικόπεδο της Μονής με το μικρό οθωμανικό τέμενος εντός αυτού, ανήκε εξ αγοράς στον ηρωικό Αρχιμανδρίτη και Μακεδονομάχο Νίκανδρο Παπαϊωάννου, οποίος διαμόρφωσε το οθωμανικό κτίσμα σε εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το δώρισε (1949) στον τότε Μητροπολίτη Παντελεήμονα Παπαγεωργίου με συμβολαιογραφική πράξη, όπου αναφέρεται ρητά η επιθυμία του να ιδρυθεί στο χώρο γυναικεία ιερά μονή.
Παρατίθενται επίσης στο βιβλίο ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία όλων των Ιεραρχών και των Ιερομονάχων που συνέβαλαν στην ίδρυση της Μονής και διακόνησαν το έργο της. Στην μοναστική της αδελφότητα ανήκαν πολλοί μοναχοί που αναδείχθηκαν στη συνέχεια σε πνευματικά και ηγετικά στελέχη στην εκκλησιαστική ιεραρχία, όπως οι Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, σε Ηγουμένους Μονών, σε Ιεροκήρυκες ακόμα και σε Ιεραποστόλους.
 
 http://www.fileg.gr/agiaparaskevibook/

ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ LORD JESUS CHRIST 3. ΑΡΧ. ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

«Θεία Ψυχανάλυση». Ἀρχ. Σάββας Ἁγιορείτης

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κανὼν Ἱκετήριος εἰς τὸν Ἰησοῦν Χριστόν

Ὁ Μέγας Παρακλητικὸς Κανὼν τῆς Παναγίας

Παρακλητικός Κανών Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου

Παρακλητικός Κανών Οσίου Αρσενίου - Βατοπαίδι Χαλκιδικής